Organski pamuk

ORGANSKI PAMUK – OSVIJEŠTENO KUPOVANJE

Zaštita naše planete i nas samih: Važnost ORGANSKOG PAMUKA

Kada biramo novu majicu ili zgodnu haljinu, više smo fokusirani na stil i na to koliko nam dobro model pristaje. Ali osim toga, važno je i gdje je, na koji način proizvedena odjeća te od kojeg materijala, naročito kad je riječ o organskim proizvodima. Znamo sve o benefitima organske hrane i organskim sredstvima za čišćenje, ali znamo li dovoljno o organskim materijalima u modi?

Ako si ljubitelj životinja, ako ti je važno što nosiš na svojoj koži ili ti je važna dobrobit drugih, imaj na umu: nošenje organskih materijala ima ogroman pozitivan učinak na tvoje zdravlje i zdravlje našeg planeta.

Što čini organske materijale poput pamuka, toliko boljima u odnosu na one konvencionalne? Organski pamuk uzgojen je na način da smanjuje negitivan utjecaj na okoliš. Veliki trud je uložen za korištenje sustava uzgoja koji obnavlja i zadržava plodnost tla i gradi biološku raznolikost agrikulture. Osim toga, organski pamuk zahtjeva puno manje vode.

Najvažniji benefit od korištenja organskih materijala je taj da usjevi nisu tretirani pesticidima, insekticidima, herbicidima i genetički modificiranim organizmima. Ovi toksini su štetni za farmere, radnike kao i za potrošače i cjelokupan ekosistem.

A ipak, manje od 1% uzgojenog pamuka je organsko. Možemo i moramo bolje od tog.

Za konvencionalno uzgojeni pamuk koristi se više insekticida od bilo kojeg drugog usjeva. Procjenjuje se da proizvođači pamuka svake godine potroše 25% svjetskih zaliha insekticida i više od 10% svjetskih zaliha pesticide, što je nevjerojatan iznos za jednu kulturu.

Ove kemikalije mogu biti smrtonosne. Količine pesticida truju farmere diljem svijeta. Radnici u tvornici moraju udisati otrovna isparavanja tijekom proizvodnog procesa. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, trovanje pesticidima uzrokuje do 20.000 smrtnih slučajeva godišnje u zemljama u razvoju.

Kemikalije ulaze u tekuću vodu nakon kiša, trujući jezera, rijeke i  podzemne vode. Ostaci pesticide se sve više otkrivaju u hrani, na životinjskim farmama pa čak i u mlijeku za dojenje. Ne samo da su ovi karcinogeni odgovorni za tisuće slučajeva raka u odraslih, nego su posebno štetni za djecu kojima mogu uzrokovati neurorazvojne poremećaje.

Mi osjećamo štetnost neorganskog pamuka i u svakodnevnom životu. Iritirana koža, osipi ili čak glavobolje i nesvjestice mogu biti uzrokovane kemijskim ostacima unutar vlakana.

Sve više se modnih brendova okreće organskom pamuku. H&M je nedavno postao najveći svjetski potrošač organskog pamuka.  Brojni manji brendovi također odabiru organske materijale, ali mi kao potrošači moramo učiniti više. Ukoliko naš izbor doslovno ubija farmere, uništava rijeke i ugrožava našu djecu, dužni smo uzeti organsko u obzir. Jer je zaista bitno.

David Dietz / THE HUFFINGTON POST

IZVOR: http://www.huffingtonpost.com/david-dietz/organic-cotton-sustainable-fashion_b_3562788.html